Imker

Zoemende bijen voor de bijenstal

Vanaf 2011 is op het volkstuinencomplex een tuin ingericht voor en door imker Leo van der Heijden. Hij transformeerde in de winter van 2011/2012 een Jeu-de-Boule-baan om naar een bij-vriendelijke tuin met bijenstal. Leo is imker sinds 1985 en sinds ongeveer 10 jaar imkert hij met het bijenras Carnica. 

Op de tuin is een blokhut omgebouwd tot een prachtige en praktische bijenstal. Er staan in totaal 6 bijenkasten in. Rondom de blokhut zijn speciaal voor de bijen geselecteerde struiken en vaste planten geplaatst. Hierbij is getracht om, voor zover mogelijk, het jaar rond bloeiende planten te hebben staan. Bloeiende planten die voor de bijen aantrekkelijk zijn, zoals: Hedera, wilg, kweepeer, Kornoelje, Sedum, Bijenkorfje, Guldenroede en nog vele andere. 

Wie zelf bij-vriendelijke planten in de tuin wil aanplanten kiest daarvoor bij voorkeur planten met enkelbloemige bloemen en het liefst inheemse soorten. Of laat je inspireren door bovenstaande planten-opsomming. 

 De bijen van Leo zitten in een zogenaamde zichtkast, zodat je de bijen, zonder het volk te verstoren, van dichtbij kunt bekijken. Hij brengt elk jaar 6 moeren voor bevruchting naar het bevruchtingsstation op Vlieland. Een moer (moeder des volks) is “imker-taal” voor de koningin. Op Vlieland staan speciaal geselecteerde darrenvolken ter beschikking voor de bevruchting. Hierdoor kan er steeds verder geteeld worden en blijft men verzekerd van een zuiver ras. 

Na de oogst van de honing is dit biologische streekproduct te koop in de kantine voor €   per pot. 

Sinds een aantal jaar schrijft Leo in de Tuinpraat stukjes onder de welsprekende naam BIJ-praten. Dit zijn stukjes boordevol interessante informatie over bijen, bijenteelt en alles wat daar zoal bij komt kijken.